Cea de-a V-a ediţie a Conferinţei Naţionale de Sterilizare, ce se desfăşoară joi şi vineri, la Zalău, a reunit peste 200 de medici şi asistenţi medicali din întreaga ţară şi din Marea Britanie. Tema evenimentului din acest an, organizat de Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, este „Siguranţa pacientului- Actualităţi în prevenirea infecţiei plăgii chirurgicale”. Infecţiile nosocomiale sunt în continuare o problemă de sănătate publică de actualitate, fiind factori care agravează starea clinică a pecienţilor, crescând în acelaşi timp costurile de îngrijire a acestora, iar standardele generale de calitate de acreditare a spitalelor impun implementarea managementului infecţiilor nosocomiale, au motivat organizatorii tema aleasă. „Conferinţa îşi propune să abordeze diverse subiecte începând cu performanţa sterilizării, rolul acesteia în prevenirea infecţiei plăgilor, promovarea practicilor medicale sigure, cu scopul de a pune pe primul plan noutăţile în domeniu şi posibilitatea de a găsi soluţii pentru prevenirea şi controlul infecţiilor nosocomiale. Suntem onoraţi de prezenţa unui număr important de participanţi, din ţară şi Marea Britanie, circa 60 de medici şi 166 de asistenţi medicali, care şi-au exprimat interesul pentru tematica abordată”, a declarat managerul unităţii medicale, Laurenţiu Barna, în deschiderea evenimentului.
Pe parcursul celor două zile, la fel ca în ediţiile anterioare, au loc o serie de comunicări şi workshop-uri, iar printre cei care susţin prezentări se numără: Daniela Piţigoi, şef de lucrări, catedra de epidemiologie, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila”, Delia Hergea, medic primar epidemiolog, Institutul Oncologic “Prof. dr. I.Chiricuţă”sau Ana-Maria Iuonuţ, doctor în medicină, Spitalul Clinic de Urgenţă Cluj-Napoca. Invitatul de onoare al ediţiei din acest an, este profesorul universitar Adrian Streinu-Cercel, preşedintele Senatului Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila”, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Prof. dr. Matei Balş”.
Startul lucrărilor a fost dat de specialiştii din Marea Britanie, care au susţinut o sesiune interactivă, subiectele dezbătute vizând dezvoltarea unui program eficient de control infecţii pentru spital.
De asemenea, pe agenda evenimentului a fost cuprinsă în cea de-a doua zi, respectiv vineri şi o vizită la Staţia centrală de sterilizare din cadrul Spitalului Judeţean, înfiinţată în anul 2007, printr-un proiect susţinut de fundaţia britanică Medical Support în România, şi care respectă normele şi standardele europene de funcţionare şi validare a procesului de sterilizare. Tot vineri, participanţii vor avea prilejul să viziteze Complexul Arheologic Porolissum, cel mai nordic bastion al Imperiului Roman din provincia Dacia. Unic în România, un muzeu în aer liber, castrul este un reper turistic al Sălajului.
[…] Via: “Siguranţa pacientului”, dezbătută la Zalău […]